Een huis kopen is spannend en brengt ook heel wat onzekerheid met zich mee. Nadat jij enthousiast een bod hebt gedaan, kun je ineens twijfels krijgen of het huis wel echt is wat je zoekt. Gelukkig kun je dan een beroep doen op de wettelijke bedenktijd. Maar hoe zit het precies, hoe lang heb je bedenktijd na bod op een huis? In dit artikel vind je overzichtelijke informatie en concrete voorbeelden waarmee jij precies weet waar je aan toe bent.
Wat is precies de bedenktijd?
Wanneer jij een koopovereenkomst hebt getekend voor een huis, krijg je standaard altijd bedenktijd. De bedenktijd is wettelijk vastgelegd op drie volle dagen. Daarbij begint de termijn om middernacht na ontvangst van de door beide partijen ondertekende koopakte. Als jij bijvoorbeeld op maandag om drie uur ’s middags deze akte ontvangt, begint jouw bedenktijd op dinsdag om twaalf uur ’s nachts en loopt tot en met donderdag om middernacht. Deze periode geldt enkel voor jou als koper en niet voor degene die het huis verkoopt. Dat betekent dus dat jezelf rustig de tijd kunt nemen om even alles op een rijtje te zetten, zonder dat je risico’s loopt.
Kan de bedenktijd ook verlengd worden?
Hoewel de standaard termijn drie dagen bedraagt, mag de bedenktijd zelfs langer zijn als jij en de verkoper dat duidelijk hebben afgesproken in het contract. Het omgekeerde mag echter nooit; je mag dus zeker nooit minder bedenktijd krijgen dan deze wettelijke drie dagen. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat minimaal twee dagen van jouw bedenktijd geen weekenddagen of feestdagen mogen zijn. Bovendien kan een feestdag of weekend ertussen ervoor zorgen dat jouw bedenktijd automatisch wat langer uitvalt. Bijvoorbeeld als jij op donderdag je koopakte krijgt, dan begint vrijdag je bedenktijd en loopt vervolgens het weekend erdoorheen waarop zaterdag en zondag niet meetellen.
Hoe maak je gebruik van de bedenktijd?
Als jij binnen de wettelijke termijn ineens twijfelt en besluit toch af te zien van het huis, kun je zonder veel moeite de overeenkomst annuleren. Daarbij hoef je geen reden op te geven en hoef je ook niet bang te zijn voor financiële gevolgen. Wel dien jij ervoor te zorgen dat je duidelijk schriftelijk aan de verkoper laat weten dat jij van de koop afziet. Dit kan heel simpel via een e-mail, maar doe dit bij voorkeur via aangetekende post. Hierdoor hoef je nooit onzeker te zijn of jouw annulering wel op tijd is aangekomen en heb jij bovendien altijd een bewijs achter de hand, mocht er later toch discussie over ontstaan.
Welke andere voorwaarden zijn belangrijk om te weten?
Buiten deze bedenktijd gelden er ook andere belangrijke voorwaarden waarbij jij risicoloos de koop kan ontbinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het financieringsvoorbehoud, waarbij jij alsnog van het huis kunt afzien als je uiteindelijk toch geen hypotheek krijgt. Ook bieden veel aankoopcontracten vaak aanvullende clausules zoals het voorbehoud van een bouwkundige keuring. Hierdoor krijg jij extra zekerheid en hoef je je minder druk te maken als er iets onverwachts uit het rapport naar voren komt.