Hoelang duurt een bezichtiging van een huis?

Hoelang duurt een bezichtiging van een huis (3)

Hoelang duurt een bezichtiging van een huis? Stel, je bent op zoek naar een nieuw thuis en je hebt een bezichtiging op de planning staan. Je vraagt je af, hoe lang ben je eigenlijk bezig met zo’n bezichtiging? Ik neem je mee door het hele proces, van voorbereiding tot nazit, om je een helder beeld te geven.

Eerst even voorwerk doen

Voordat je de deur uit stapt, ga je natuurlijk even zitten voor wat vooronderzoek. Je bekijkt de foto’s van het huis op internet, leest de omschrijving goed door en misschien speur je de buurt al af op Google Maps om te kijken waar je straks misschien gaat wonen. Dit helpt om een lijstje met vragen klaar te hebben en om niet helemaal blanco de bezichtiging in te gaan.

Bij het huis aankomen

Aangekomen bij het huis begin je vaak met een rondje eromheen. Je bekijkt de voorkant, de tuin (als die er is), en je probeert een gevoel te krijgen bij het huis. Hoe staat het huis erbij? Ziet de buitenkant er onderhouden uit? Dit rondje kan zo een kwartiertje duren, afhankelijk van hoeveel er te zien is en hoe groot het perceel is.

Binnenkijken

En dan, het spannendste deel: binnenkijken. Meestal loopt er iemand met je mee, zoals de makelaar of de huidige bewoner, die je van kamer naar kamer leidt. Zij vertellen je wat over het huis en staan klaar om je vragen te beantwoorden. Zo’n rondleiding binnenshuis neemt ongeveer 20 tot 30 minuten in beslag. Je bekijkt de woonkamer, keuken, slaapkamers, badkamer, en misschien is er nog een zolder of kelder. Je probeert je een voorstelling te maken van hoe je je eigen spullen in de ruimte zou plaatsen.

Hoelang duurt een bezichtiging van een huis?

Vragen stellen

Tijdens de rondleiding is het slim om al je vragen af te vuren. Hoe zit het met de onderhoudsgeschiedenis? Zijn er recent nog grote reparaties uitgevoerd? Hoe oud is het dak, en wanneer is de laatste keer dat de cv-ketel is nagekeken? Dit is ook je kans om goed naar de details te kijken. Hoe is het licht in huis? Is er genoeg kastruimte?

De bezichtiging afronden

Na de rondleiding kun je nog wat tijd nemen om de boel op je in te laten werken. Loop nog eens rustig door het huis of maak nog een rondje buiten. Misschien vind je het ook leuk om een blokje om te gaan in de buurt om te zien waar je de boodschappen kunt doen of hoe het zit met parkeren.

Al met al kun je het beste rekenen op zo’n 45 minuten tot een uur voor een bezichtiging. Dit geeft je voldoende tijd om een goed beeld te krijgen en al je vragen beantwoord te krijgen.

Het belangrijkste advies: neem de tijd die je nodig hebt. Het gaat hier immers om een plek waar je mogelijk veel tijd gaat doorbrengen. Stress niet, geniet van het proces en hopelijk vind je het huis waar je je echt thuis voelt!

Sophie van Adomio

Sophie van Adomio

Hoi! Ik ben Sophie van Adomio, jouw hulp als het gaat om het vinden van de perfecte makelaar voor het kopen of verkopen van je huis.

Over Adomio

Op zoek naar een nieuwe woning of wilt u uw huidige woning verkopen? Wij helpen bij het vinden van een geschikte makelaar in uw gewenste stad.

Recente blogs