Kan ik een huis kopen zonder eigen geld?

Kan ik een huis kopen zonder eigen geld?

Kun je een huis kopen zonder eigen geld? Heb je ooit gedroomd van je eigen plek, maar leek die droom meer op een luchtspiegeling omdat je bankrekening er anders over dacht? Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar zelfs zonder een dikke spaarrekening kun je een eigen huis bemachtigen. Laten we samen door de mogelijkheden lopen, van de eerste stapjes zonder spaargeld tot het slim aanpakken van de verkoop van een huis met het oog op een nieuw avontuur, zonder daarvoor extra te moeten sparen.

Beginnen zonder een gevulde spaarpot

Dus, je staat aan het begin, kijkt naar je spaarrekening en denkt: “Hoe in vredesnaam kan ik een huis kopen zonder eigen geld?” Het is een vraag die veel mensen zich stellen. Velen denken dat zonder een serieuze buffer, de huizenmarkt een gesloten boek blijft. Maar er is licht aan het eind van de tunnel. Er bestaan wegen die minder bewandeld zijn, zoals een hypotheek vinden waarbij je niet alleen het huis, maar ook de bijkomende kosten kunt financieren, of het uitpluizen van overheidsregelingen die je een duwtje in de rug geven.

Een steuntje in de rug van de overheid

Over die overheidsregelingen gesproken, er zijn echt wel wat opties. Bijvoorbeeld de starterslening die in bepaalde gemeenten het licht ziet. Dit soort leningen kunnen net dat beetje extra zijn dat je nodig hebt om toch je droomhuis te kunnen kopen. En laten we de mogelijkheid van een gift of lening van je familie niet vergeten. Als zij een beetje kunnen missen, en je maakt goede afspraken, dan is dat ook een weg die je kunt inslaan.

Kan ik een huis kopen zonder eigen geld?

Slim spelen met je hypotheek

En dan is er nog de creatieve hoek waar je kunt kijken naar hoe je je hypotheek regelt. Soms is het mogelijk om de kosten koper — dat zijn alle extra kosten die bij het kopen van een huis komen kijken — mee te financieren in je hypotheek. Dit werkt vooral als het huis dat je op het oog hebt meer waard is dan de vraagprijs. Ook kun je proberen de verkoper naar beneden te praten of juist te kiezen voor een huis dat nog wel wat liefde kan gebruiken, waardoor de prijs lager ligt.

Uit eigen ervaring: je huis verkopen en weer kopen

En nu even iets persoonlijks over het huis verkopen eigen geld avontuur. Toen ik mijn huis verkocht om naar een ander te verhuizen, gebruikte ik de overwaarde van mijn huis. Dit betekent dat de winst die ik maakte bij de verkoop, direct de springplank werd naar mijn nieuwe woning. Dit vraagt natuurlijk om een goede timing en het slim spelen op de huizenmarkt, maar het is zeker een pad dat je kunt bewandelen.

Wat denk je zelf?

Om de cirkel rond te maken: ja, het is mogelijk om een huis te kopen zonder dat je een fortuin op je spaarrekening hebt staan. Het vraagt wel om een flinke dosis onderzoek, gesprekken met financiële adviseurs, en een scherp oog voor de mogelijkheden die er liggen. Dus, trek je stoute schoenen aan, verdiep je in de materie en ontdek dat de weg naar een eigen huis misschien wel minder onbegaanbaar is dan je dacht.

Sophie van Adomio

Sophie van Adomio

Hoi! Ik ben Sophie van Adomio, jouw hulp als het gaat om het vinden van de perfecte makelaar voor het kopen of verkopen van je huis.

Over Adomio

Op zoek naar een nieuwe woning of wilt u uw huidige woning verkopen? Wij helpen bij het vinden van een geschikte makelaar in uw gewenste stad.

Recente blogs