Kun je je huis onder de WOZ-waarde verkopen?

Kun je je huis onder de WOZ-waarde verkopen

Kun je je huis onder de WOZ-waarde verkopen? Het verkopen van je huis is vaak een spannend proces, met allerlei vragen die door je hoofd spoken. Eén daarvan is misschien wel: Kun je je huis onder de WOZ-waarde verkopen? Laten we eens kijken hoe dit zit.

Wat is WOZ eigenlijk?

Eerst even terug naar de basis. WOZ staat voor Wet Waardering Onroerende Zaken. Simpel gezegd, elk jaar krijgt je huis een waarde toegewezen door de gemeente. Dit bedrag, de WOZ-waarde, gebruiken ze om te bepalen hoeveel belasting je moet betalen. Je zou zeggen, hoe lager de WOZ, hoe minder belasting, toch? Maar als het op verkopen aankomt, ligt het iets ingewikkelder.

Je huis verkopen

Stel, je wilt je huis verkopen. De markt is constant in beweging, en de WOZ-waarde loopt eigenlijk altijd een beetje achter op de echte marktwaarde van je huis. Dus ja, het is zeker mogelijk dat de prijs waarvoor je je huis verkoopt, onder de laatst vastgestelde WOZ-waarde ligt. Maar waarom zou je dat doen?

Redenen voor verkoop onder WOZ

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand zijn huis voor minder wil verkopen. Misschien wil je snel verhuizen vanwege een nieuwe baan of persoonlijke omstandigheden. Of je huis heeft groot onderhoud nodig, en je hebt niet de middelen of zin om dat zelf te doen.

Kun je je huis onder de WOZ-waarde verkopen (2)

De gevolgen

Verkopen onder de WOZ-waarde klinkt misschien als een verlies, maar het kan ook een strategische zet zijn. Het trekt sneller kopers aan, wat in sommige gevallen juist kan leiden tot een snellere verkoop en soms zelfs een biedingsoorlog. Maar let op, er zijn ook kopers die de WOZ-waarde gebruiken als onderhandelingspunt. Ze zien een lage WOZ als een kans om de prijs verder naar beneden te praten.

Wat zegt de expert?

Experts zeggen dat de WOZ-waarde een startpunt is, maar niet het enige waar je naar moet kijken. De echte waarde van je huis hangt af van zoveel meer: de staat van onderhoud, de locatie, de grootte, en hoe de huizenmarkt op dat moment in elkaar zit. Het is altijd slim om een lokale makelaar in te schakelen die de markt goed kent. Die kan je een realistischer beeld geven van wat je voor je huis kunt vragen.

Huis verkopen onder WOZ

Aan het einde van de rit komt het neer op je persoonlijke situatie en wat je doelen zijn met de verkoop van je huis. Huis verkopen onder WOZ kan een slimme zet zijn als je snel wilt verkopen of als de markt tegen zit. Maar het is belangrijk om goed na te denken over de gevolgen en je niet blind te staren op de WOZ-waarde. Denk goed na over wat voor jou belangrijk is, en neem de tijd om te beslissen wat de beste strategie is voor jouw situatie.

Sophie van Adomio

Sophie van Adomio

Hoi! Ik ben Sophie van Adomio, jouw hulp als het gaat om het vinden van de perfecte makelaar voor het kopen of verkopen van je huis.

Over Adomio

Op zoek naar een nieuwe woning of wilt u uw huidige woning verkopen? Wij helpen bij het vinden van een geschikte makelaar in uw gewenste stad.

Recente blogs