Wat is een bankgarantie voor je hypotheek?

Wat is een bankgarantie voor je hypotheek

Met het oog op je nieuwe droomhuis moeten er eerst nog een aantal zaken geregeld worden voordat het officieel van jou is. Een hoop financiële rompslomp waar je niet altijd zin in hebt, maar wel erg belangrijk is. Zo komt ook de term bankgarantie voor je hypotheek aan bod. Iets waar je misschien nog nooit eerder van gehoord had. Om je een beter beeld te geven van dit belangrijke begrip geven we je hieronder wat meer uitleg.

Wat is een bankgarantie

Wanneer je op het punt staat dit huis te kopen zal er worden gevraagd om een aanbetaling, die ook wel waarborgsom genoemd wordt. Dit kun je zien als een soort zekerheid voor de verkopende partij. Deze waarborgsom bedraagt vaak 10% van de totale koopsom die je naar de notaris overmaakt. En weer van het totale aankoopbedrag wordt afgetrokken op het moment dat je de woning gaat betalen en het contract ondertekend bij de notaris. Als je deze 10% liever niet van je spaarrekening wil halen dan kun je de bank vragen om garant te staan voor de betaling hiervan, mits jij je afspraken niet nakomt. Het bedrag, de bankgarantie, kan dus ook wel gezien worden als een soort lening die je afsluit.

Hoe gaat een bankgarantie in zijn werk

Je doet een aanvraag voor een bankgarantie middels een hypotheekaanbieder, daar waar je ook een hypotheek hebt aangevraagd voor het huis. Zij komen met een voorstel waarin de voorwaarden en de daarbij behorende kosten, zoals servicekosten, beschreven staan. Als je hiermee akkoord gaat krijg je van de bank een document waarin staat dat zij garant staan voor de kosten van de waarborgsom. Zij zullen dit betalen mocht je besluiten de koop niet door te laten gaan en je niet aan de voorwaarden voldoet die eerder in het voorlopig koopcontract zijn opgenomen. Zo krijgt de verkopende partij alsnog de beloofde waarborgsom. Deze wordt dan betaald door de bank waarbij je een bankgarantie hebt afgenomen. 

Kosten van een bankgarantie

Bij het aangaan van een bankgarantie zijn kosten verbonden. De bank loopt immers een klein risico een bedrag voor jou te betalen waarna jij een schuld bij hen hebt. Om de kosten van dit kleine, maar toch aanwezige risico te dekken betaal je bankgarantie kosten. Deze zullen ongeveer 1% van het totale bedrag zijn. Het lijkt misschien wat weinig, maar denk altijd goed na of je deze extra kosten wil aanvaarden. Want kosten kunnen stiekem oplopen, ook al lijken de bedragen zo laag. Heb je een spaarrekening waar voldoende spaargeld op staat? Dan is het altijd aan te raden dit geld te gebruiken om zo extra kosten te vermijden. 

Conclusie

De bankgarantie is dus een soort lening die je bij de bank afsluit. Zij zullen de waarborgsom betalen aan de verkopende partij op het moment dat jij de afspraken niet na kunt komen. En waarna jij de bank weer terug zal betalen volgens de overeengekomen afspraken.

Sophie van Adomio

Sophie van Adomio

Hoi! Ik ben Sophie van Adomio, jouw hulp als het gaat om het vinden van de perfecte makelaar voor het kopen of verkopen van je huis.

Over Adomio

Op zoek naar een nieuwe woning of wilt u uw huidige woning verkopen? Wij helpen bij het vinden van een geschikte makelaar in uw gewenste stad.

Recente blogs