Wat is erfpacht als je een huis koopt? Alles helder uitgelegd!

Wat is erfpacht als je een huis koopt? Misschien kijk je verbaasd als jouw makelaar dat ineens noemt. Eerst denk je: geen idee wat dat betekent. Geen zorgen, je bent niet de enige. Toen ik zelf bezig was met huizenkopen kwam het begrip erfpacht ineens langs en ook ik keek eerst behoorlijk vreemd. Daarom leg ik je nu helder uit wat die term precies inhoudt en waar je bij een woning met erfpacht aan moet denken.

Hoe werkt erfpacht nu precies?

Bij het kopen van een huis denk je meestal meteen dat het huis én de grond van jou zijn. Toch zit dat soms anders, namelijk wanneer er sprake is van erfpacht. Erfpacht betekent dat het huis aan jou toebehoort, maar dat iemand anders, vaak de gemeente, eigenaar is en blijft van de grond. Voor het gebruik hiervan betaal je een jaarlijkse vergoeding, dat noemen ze de ‘canon’. Dit bedrag kan behoorlijk variëren en hangt af van de plek en waarde van de grond.

Stel dat jij bijvoorbeeld hartje Amsterdam een mooie benedenwoning hebt gescoord. Jouw huis kost al flink wat geld, maar omdat het op erfpachtgrond staat komen er nóg kosten bij. Elk jaar betaal je aan de gemeente Amsterdam een bepaald bedrag, omdat jij officieel geen eigenaar bent van die peperdure vierkante meters grond onder de woning. Daardoor moet je zeker weten hoe hoog die canon is, want dit kan voor een onaangename verrassing zorgen als je niet oppast.

Welke soorten erfpacht bestaan er?

Er zijn op dit moment twee soorten erfpacht: voortdurende en eeuwigdurende erfpacht. Voortdurende erfpacht betekent dat jouw bedrag tussendoor opnieuw bekeken en vastgesteld kan worden. Hierdoor loop je het risico ineens méér te moeten betalen dan je eerst dacht.

Daarnaast heb je eeuwigdurende erfpacht waarbij de canon soms ineens voor altijd kan worden vastgezet. Dit geeft je zekerheid dat niet morgen of volgend jaar de tarieven gigantisch stijgen. Stel je voor: je woont heerlijk ergens aan de rand van Rotterdam, en plotseling zegt de gemeente: “over een jaar verdubbelen wij de canon”. Dan schrik je je natuurlijk rot. Daarom is eeuwigdurende erfpacht vaak aantrekkelijker, ondanks dat je misschien eerst wat meer betaalt om dit vast te laten leggen.

Waar moet jij goed op letten vóór je koopt?

Wil jij voorkomen dat je straks met torenhoge en onverwachte kosten zit opgescheept? Kijk dan vooraf heel scherp naar de voorwaarden. Hieronder kort wat je kunt doen:

  • Check hoelang de erfpachtperiode nog loopt.
  • Kijk wanneer de prijs herzien wordt en hoeveel stijging toegestaan is.
  • Informeer of je de canon ook ineens mag afkopen en wat dat kost.

Wist je trouwens dat in Amsterdam ongeveer 80% van de woningen erfpachtgrond heeft? Dat laat wel zien hoe vaak het voorkomt en hoe belangrijk het is om vooraf goed te weten wat erfpacht concreet voor jou betekent.

Is erfpacht nu wel of niet gunstig als koper?

Echt voordelig is erfpacht vaak niet, want je betaalt meestal langere tijd jaarlijks extra kosten. Bovendien kan het je woningwaardering beïnvloeden, omdat toekomstige kopers misschien liever eigen grond hebben. Tegelijkertijd zorgt erfpacht soms dat een woning betaalbaarder wordt op dure plekken. Vooral in populaire steden is dit reden voor gemeenten om woningen op erfpacht uit te geven.

Uiteindelijk is het dus belangrijk om helder te hebben wat erfpacht voor jou en je toekomstige woonplezier betekent. Bereid je daarom vooraf goed voor, zodat jij straks zonder onzekerheid lekker kunt genieten van jouw nieuwe woning.

Sophie van Adomio

Sophie van Adomio

Hoi! Ik ben Sophie van Adomio, jouw hulp als het gaat om het vinden van de perfecte makelaar voor het kopen of verkopen van je huis.

Over Adomio

Op zoek naar een nieuwe woning of wilt u uw huidige woning verkopen? Wij helpen bij het vinden van een geschikte makelaar in uw gewenste stad.

Recente blogs