Wat zijn de kosten koper voor je eerste huis?

Wat zijn de kosten koper voor je eerste huis

Wat zijn de kosten koper voor je eerste huis? Eindelijk ben jij klaar om de spannende stap naar je eerste koopwoning te zetten. Daarbij ontvang je niet alleen de sleutels van je nieuwe woning, maar krijg je ook te maken met extra kosten naast de koopprijs. Dit zijn de zogenaamde kosten koper. Hoewel je hier misschien al weleens van gehoord hebt, is het verstandig om vooraf precies te weten wat deze kosten zijn en hoe hoog het totale bedrag is waar je rekening mee moet houden.

Wat valt er allemaal onder kosten koper?

De kosten koper omvatten onder meer de overdrachtsbelasting, notariskosten en kosten voor hypotheekadvies. De overdrachtsbelasting bedraagt doorgaans twee procent van de koopsom; gelukkig geldt er sinds een aantal jaar een vrijstelling voor starters onder de 35 jaar, waardoor je deze belasting vaak niet hoeft te betalen als je jouw eerste huis koopt.

Daarnaast betaal je als koper de notariskosten. De notaris verzorgt namelijk zowel het opmaken van de hypotheekakte als het opstellen en inschrijven van de eigendomsakte. Deze kosten variëren per notaris en regio; gemiddeld liggen ze tussen de 1.000 en 1.500 euro. Het kan lonen om meerdere offertes van notarissen te vergelijken, omdat tarieven soms behoorlijk kunnen verschillen.

Ook moet je rekening houden met kosten voor hypotheekadvies. Een financieel adviseur helpt je om inzicht te krijgen in je mogelijkheden, en begeleidt je gedurende het hele proces van het verkrijgen van een hypotheek. Gemiddeld bedragen deze kosten circa 1.500 tot 2.500 euro, afhankelijk van de adviseur en het soort dienstverlening dat je kiest.

Andere extra kosten bij het kopen van een huis

Naast bovengenoemde vaste uitgaven voor kosten koper, krijgt vrijwel iedere koper nog met aanvullende kosten te maken. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor een taxatierapport, dat vrijwel altijd verplicht is bij het afsluiten van een hypotheek. Zo’n rapport bevestigt namelijk de werkelijke waarde van de woning voor jouw hypotheekverstrekker en kost gemiddeld tussen de 400 en 700 euro.

Wanneer je een wat oudere woning aanschaft, kan het verstandig zijn een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Dit voorafgaande onderzoek maakt eventuele verborgen gebreken zichtbaar, zodat je precies weet wat je koopt en minder risico loopt op onverwachte hoge kosten achteraf. Hiervoor betaal je doorgaans tussen de 350 en 500 euro.

Daarnaast kiezen veel huizenkopers ervoor om een hypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Met NHG ben je beschermd tegen financiële problemen, bijvoorbeeld wanneer je inkomsten wegvallen door ontslag of arbeidsongeschiktheid. Hiervoor betaal je eenmalig zo’n 0,6 procent van je totale hypotheekbedrag, maar omdat je dankzij NHG meestal ook een lagere hypotheekrente ontvangt, verdien je dit bedrag vaak snel terug.

Hoe financier je deze extra kosten?

Wat zijn de kosten koper voor je eerste huis? Een belangrijke vraag, maar minstens zo belangrijk is te weten hoe je deze kosten dekt. Sinds enkele jaren mag je niet meer dan honderd procent van de woningwaarde financieren via je hypotheek. Hierdoor moet je vaak eigen geld inbrengen om deze bijkomende kosten te betalen.

In bepaalde situaties kan een schenking van bijvoorbeeld je ouders uitkomst bieden, maar dat verschilt per situatie en per familie. Zorg er daarom voor dat je ruim op tijd inzichtelijk hebt hoeveel eigen middelen je nodig hebt en waar deze vandaan kunnen komen. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je straks ontspannen de sleutel van jouw eerste huis in ontvangst kunt nemen.

 

Sophie van Adomio

Sophie van Adomio

Hoi! Ik ben Sophie van Adomio, jouw hulp als het gaat om het vinden van de perfecte makelaar voor het kopen of verkopen van je huis.

Over Adomio

Op zoek naar een nieuwe woning of wilt u uw huidige woning verkopen? Wij helpen bij het vinden van een geschikte makelaar in uw gewenste stad.

Recente blogs